HTML

Csillaghamu

Gondolkodás, szabadgondolkodás, tudomány, asztronómia, YouTube, ateizmus, vallás(talanság) és hasonlók.

Friss topikok

2012.03.06. 16:27 Csillaghamu

[Videó] A leglenyűgözőbb tény a világon

Kinek van szüksége mítoszokra amikor az igazi világ ennyire lenyűgöző?

1 komment

Címkék: tudomány vallás isten jézus csillagászat természet kereszténység tyson fizika


2012.02.23. 18:30 Csillaghamu

[Videó] Óda az agyhoz (Symphony of Science)

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány agy symphony of science


2012.02.22. 13:27 Csillaghamu

[Válasz] A tévedhetetlen tudomány és az evolúció hite

Mielőtt engem abszolút beletennél a vallásos, elvakult, tudományt elvető dobozba, tudnod kell, hogy földrajz szakos diplomám van, tehát a videókban elhangzottakról egyetemi szinten tanultam. Ezzel nem kérkedni szeretnék, csak el szeretném mondani, hogy az egyetemen is az volt a problémám, hogy sokszor a tanáraim is ellent mondtak egymásnak földtörténeti, evolúcióbiológiai kérdéseknél. Annyi bizonyos, hogy ezek az elméletek lenyűgözőek és válasszal is szolgálnak sok mindenre, de véleményem szerint csak elméletek maradnak, hiszen még abban sincs konszenzus, hogy pl. a hold honnan származik, vagy hogy a kontinensek pontosan mikor és hogyan váltak szét, illetve arról is csak elképzelésünk van, hogy tulajdonképpen mi is van néhány ezer kilométerrel a lábunk alatt, az evolúciót illetően pedig egy evolucionistát idéznék: R. Leakey: „az evolúció összes bizonyítéka elférne egy biliárdasztalon". [sic]

Szóval..
Tudod-e hány galaxis van az Univerzumban?
Legtöbbünk rávágja, hogy számtalan. Ha valaki utánanéz rájön, hogy mai tanult becsléseink szerint több száz milliárd.

Több száz milliárd.
Lehetetlen elképzelni ekkora számú kézzel fogható dolgot is, embert, macskát, házat, nem hogy  galaxist, amiből egy darab is elképzelhetetlen távolságokat ölel át. A mi galaxisunk, a Tejút például száz-százhúszezer fényév széles és úgy kétszáz-négyszázmilliárd csillagból áll.
Tehát vallásos elvakultságot félretéve is egy kicsit nehéz első látásra komolyan venni a sokszázmilliárd galaxisnyi világ gondolatát. Akárcsak az evolúció gondolatát, ami évmilliárdok óta zajlik apró, kék bolygónkon (mely földtörténeti kezdetekkor egyébként nem is volt kék).
..Évmilliárdok óta..
És ama szerény kezdetek óta annál számtalanszor több generáció élt és halt. NEHÉZ ilyen számokban, és oly pici, molekuláris méretekben gondolkodni. Úgy is mondhatnám természetellenes azoknak a lényeknek, akiknek két hatalmas karjuk, tíz pici ujjuk van és csupán néhány évtizedig élnek.
De.. még ha vizualizálni nehéz is, megérteni meg lehet mind az evolúció elméletét, mind bizonyítékait még az egyszerűbb embereknek is.

Tudtad például, hogy kevesebb, mint száz évvel ezelőtt a legtanultabb fajtársaink is azt hitték, hogy a mi galaxisunk volt az egyetlen galaxis az Univerzumban?
Edwin Hubble a húszas években bizonyította be, hogy ez nem igaz.
Az emberek rádiót használtak, autókkal közlekedtek, de azt hitték, hogy a mi galaxisunk az egyetlen.
Micsoda badarság, milyen primitív dolog ez mai fejjel, mikor mi a saját két szemünkkel megállapíthatjuk, hogy számtalan galaxis vesz minket körül és a legfiatalabbjaink is ebben a tudatban cseperednek fel!

Nagyon fontos megérteni, hogy nem racionális dolog a tudománytól mindentudást elvárni (igen gyakori érvelési hiba a tudományt kritizáló oldalról).
Tudástárunk korlátolt, és hogyne lenne, hiszen földtörténeti skálán csak a közelmúltban kezdtünk el gondolkodni, írni, nyomozni a természet titkai után, de folyton feszítjük korlátainkat és tudásunk folyton bővül, nézeteink változnak, de ez NEM a tudomány gyengéje, hanem legnagyobb erőssége:
Beismerni, hogy tévedünk, beismerni, hogy nem tudunk mindent.
Képzeld el mi lenne, ha a tudomány nem rendelkezne ezzel a tulajdonsággal – még mindig egyetlen kis galaxisról lennénk hajlandóak csupán hallani.
Sőt. Mielőtt egy galaxisnyi Univerzumunk volt, előtte kisebb és kisebb volt a világ. Galileo Galileit kínzással fenyegette a tévedhetetlen Szent Katolikus Egyház, Giordano Brunot élve elégették, mert a dogmáknak ellentmondó bizonyítékokat hozott fel a Föld központiságáról és így tovább.

A tudományos metódus (és a tudomány) szépsége az, hogy az igazság szempontjából lényegtelen, hogy ki mekkora tekintéllyel bír, vagy mit mond.
Szóval ne HIGGY az állításomban, hogy az evolúció tény, hanem nézz utána magad és bizonyosodj meg róla a saját fejeddel. (Amennyiben érdekel az igazság, vagy elgondolkodtál azon, hogy vajh a gyógyszerrezisztens betegségek jelensége evolúciót vagy egy gonosz, embereket gyógyíthatatlan tuberkolózissal pusztító istenséget sejtet-e a háttérben)

Ha a földrajz tanáraid valamiben ellent mondtak egymásnak az tán azért lehetett, mert ők is emberek, és mint emberi lények prekoncepciókkal, előítéletekkel bírnak, tévednek, rosszul tudnak dolgokat, nem voltak képesek követni a tudomány SZÉLSEBES haladását, vagy szimplán rossz ismereteink voltak az adott időben az adott tárgyról.
A lényeg az, hogy a tudományos tudást alá lehessen támasztani érveléssel, az igazát és következtetéseit demonstrálni lehessen elméletben és gyakorlatban.

Ennek fényében is azt kell mondjam, hogy az evolúció lényege napjainkban sziklaszilárd és számtalan, egymástól független módon bizonyítható tény bárki számára, aki hajlandó utánaolvasni és félretenni az előítéleteit, vallásos meggyőződéseit. Tehát szó sincs itt evolúcióba vetett hitről.

 

Richard Dawkins könyve, "A Legnagyobb Mutatvány", például egy jó kiinduló pont az evolúció bizonyítékairól érdeklődőknek.

23 komment

Címkék: élet tudomány evolúció vallás isten jézus keresztény elmélet kreacionizmus


2012.02.22. 05:00 Csillaghamu

[Videó] Úton Határaink Felé (Symphony of Science)

Szólj hozzá!

Címkék: zene tudomány symphony of science


2012.02.21. 09:00 Csillaghamu

[Videó] Időutazók (Carl Sagan)

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány időutazás einstein csillag


2012.02.20. 09:26 Csillaghamu

[Videó] Emberi Kíváncsiság (Richard Feynman)

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány feynman


2012.02.17. 15:17 Csillaghamu

[Válasz] Köveztek már halálra téged?

 

A minap a következő megjegyzést kaptam az egyik videóra:

"A baj csak az ezekkel a videókkal, hogy az érzelmekre próbál hatni. Azt nem mondja ki tudományos érvekkel, hogy mért lesz nekem jobb, ha eldobom a hitemet. A mai posztmodern világban az ateizmus is csak egy a választható opciók közül és ez egyáltalán nem vonzó. De ez csak az egyik oldal, mondhatni önző oldal. DE: Mi van ha én azt mondom, hogy Istennek sokkal meggyőzőbb ereje van.
Nem találkoztam még emberrel, aki az ateizmus hatására otthagyta a kábítószert, az alkoholt, vagy bármilyen függőséget, viszont ismerek nem egy embert, akinek az életét Isten egyik pillanatról a másikra megváltoztatta és megszabadultak elvonók nélkül függőségekből. Vagy beszélhetnék rendbe jött házasságokról, egyéb kapcsolatokról stb... Akkor viszont mért dobnám el a hitem, ha ennek olyan látványos hatása van, amiről az ateisták álmodni sem mernek. Mért zárjam ki Istent?"
[Sic]

Kedves olvasó,

Köveztek-e már halálra téged?
Köveztél-e már te másokat halálra?
És miért nem?

Azt gondolnád, hogy a fenti sorok által előidézett képek egy horror filmből vagy valamilyen sötét, régi korból származik - pedig nem. Napjainkban világszerte úgy egy tucat állam törvénykezésébe van kodifikálva a kövezés általi halál és annál is több államban gyakorolják. Ezek vallásos okokból kiszabott büntetések olyasmi "bűnökre", mint az istenkáromlás, istentagadás, homoszexualitás, társadalmi normáknak nem megfelelő öltözet, házasságon kívüli szex és hasonlók, de sokszor még bizonyítékot sem kell felhozni a bűnös ellen - elég, ha a vád megtörtént és az ítélkezők hisznek a bűnösségükben.

Szóval.. Miért nem kövezünk halálra embereket a "nyugati" világban? (néha előfordul azért, lásd például egy amerikai keresztény esetét tavaly, ki halálra kövezett egy 70 éves, meleg öregembert)

Elvégre, a nyugatra legjellemzőbb vallás a kereszténység és annak alapja, a biblia, kristálytisztán megparancsolja emberek és állatok halálra kövezését különböző "bűnök" miatt.

Itt van eme parancsolatok egy töredéke:

3 Mózes 24:16

És a ki szidalmazza az Úrnak nevét, halállal lakoljon, kövezze azt agyon az egész gyülekezet; akár jövevény, akár benszülött, ha szidalmazza az [Úrnak] nevét, halállal lakoljon.

5 Mózes 22:21

[Ha feleséged nem szűz a nászéjszakán] Akkor vigyék ki a leányt az õ atyjának háza elé, és az õ városának emberei kövezzék meg kõvel, hogy meghaljon; mert gyalázatosságot cselekedett Izráelben, paráználkodván az az õ atyjának házánál. Így tisztítsd ki közüled a gonoszt.

5 Mózes 21:18; 21:21

18 Ha valakinek pártütõ és makacs fia van, a ki az õ atyja szavára és anyja szavára nem hallgat, és ha megfenyítik, sem engedelmeskedik nékik:
21 Akkor az õ városának minden embere kövekkel kövezze meg azt, hogy meghaljon. Így tisztítsd ki közüled a gonoszt, és az egész Izráel hallja meg, és féljen!

 

Az oka annak, hogy a mi életünkben nem nagyon találkozunk kövezéssel az az, hogy eltávolodtunk a bibliától, a parancsolataitól és a keresztény tanoktól.
Társadalmunk egy része megtanulta tisztelni a bizonyítékokat, megkérdőjelezni a hatalmakat, megtanult szabadon gondolkodni, átérezni mások fájdalmát, örömét, csökkent a gyerekkori indoktrináció ereje és kissé meglazítottuk a még mindig fojtogató teokrácia szorítását a nyakunk körül.
Még nem vagyunk teljesen ott. Nincsen életben egy egészséges, ideális szekuláris gondolkodás, de haladunk.

Szóval a kövezés példával azt akartam demonstrálni (bár hozhattam volna fel SZÁMTALAN más példát), hogy -mint az emberek általában, úgy te is- egyfajta kognitív elfogultsággal állsz a valláshoz, tehát nem veszed észre a vallásos gondolkodás és hatásai negatívumait, hanem csak azt jegyzed meg ami pozitív - ami megerősít a hitedben és előítéleteidben.

A videók meg nem az ateizmus eladásáról szólnak, legfeljebb a vallásos gondolkodás hibáit hozzák fel itt-ott, de többségük csupán a természet érdekességeiről beszél. Úgy gondolom a vallásos emberek is nézeteik megsértése nélkül értékelhetik valamennyit.

Nincs igazad sem a házasság, sem a drogfüggőség dologgal. Hogy miért, ahhoz 1-1 exkluzív és hosszú bejegyzésre lenne szükség, de majd máskor.

 

2 komment · 1 trackback

Címkék: tudomány vallás isten iszlám lélek jézus hit keresztény biblia szkeptikus teremtő allah szkepticizmus kövezés moralitás


2012.02.15. 03:32 Csillaghamu

[Videó] Jézus Tábor


A világszerte méltán hírhedt dokumentumfilm egy keresztény ifjúsági táborról tudósít Amerikában. 

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány vallás isten jézus keresztény biblia tábor


2011.12.09. 23:05 Csillaghamu

[Videó] Istenkáromlás (Carl Sagan)

 

-A Nap csak egy csillag a sok közül

-Számtalan nap létezik és számtalan bolygó, melyen talán értelmes lények élnek

-Jézus csupán egy tehetséges trükkmester volt

Giordano Bruno, született 1548-ban, meghalt máglyán eretnekként 1600-ban, egy üldöztetéssel teli élet után.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány vallás isten teremtés lélek jézus csillagászat természet hit keresztény krisztus biblia ateista felirat kereszténység szabadgondolkodás csillag teremtő istenkáromlás asztronómia


2011.11.29. 12:27 Csillaghamu

[Videó] Tudásunk Törékenysége (Carl Sagan)

 

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány vallás isten teremtés jézus keresztény biblia ateista kereszténység szkeptikus ateizmus teremtő szkepticizmus carl


2011.11.29. 12:26 Csillaghamu

[Videó] Az ausztrál Jézus Krisztus

 

Szólj hozzá!

Címkék: vallás isten egyház jézus keresztény krisztus biblia ateista szkeptikus úr teremtő azeizmus


2011.11.23. 06:47 Csillaghamu

[Videó] Csillaghamu (Carl Sagan)

Szólj hozzá!

Címkék: katasztrófa tudomány isten jézus apokalipszis keresztény ateista szkeptikus világvége 2012 carl sagan


2011.09.29. 07:06 Csillaghamu

[Videó] Az áldás és az átok (Carl Sagan)

 

Az emberiség által használt legerősebb fegyvert Cár Bombának hívták. Egy 50 megatonnás hidrogén bomba volt, aminek eredeti kapacitása a duplája, 100 megatonna lett volna.

1961-ben vetették be a szovjetek egy kísérleti robbantás során.

25-35km sugarú körben mindent elpusztított, tehát egy metropoliszt is könnyedséggel el tudott volna söpörni.

A Nagasakira ledobott Fat Man nevű atombomba csupán 20-21 kilotonnás volt, azaz a Cár Bombánál úgy 2500-szor gyengébb.

A világ országainak többsége felhagyott az atomfegyver kísérletekkel és a 90-es évek óta nem robbantottak, leszámítva Észak-Koreát, aki 2006 és 2009-ben sikeresen detonált 1-1 minden valószínűséggel néhány kilotonnás szerkezetet. Meglehet, hogy Irán is hasonló programon dolgozik.

 

2 komment

Címkék: atom kultúra tudomány isten háború technológia atombomba szkeptikus nukleáris carl sagan miszticizmus


2011.09.20. 21:11 Csillaghamu

[Videó] A mindenség története (Carl Sagan)


Szólj hozzá!

Címkék: élet tudomány teremtés jézus keresztény biblia ateista szkeptikus ateizmus teremtő


2011.09.09. 20:55 Csillaghamu

[Videó] Te most itt vagy (Carl Sagan)

"Az a bolygónk.. az otthonunk.
Rajta mindenki, ki szívednek fontos,
minden vadász és gyűjtögető,
minden hős és hitvány,
minden teremtője és pusztítója civilizációnak,
minden király és paraszt,
minden fiatal szerelmespár,
minden anya és apa, reményteli gyermek.."

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány vallás isten jézus keresztény biblia ateista emberiség szkeptikus ateizmus carl sagan


2011.09.06. 18:07 Csillaghamu

[Videó] Üzenet a jövőbe Bertrand Russeltől

A majdnem 98 évet megélt Bertrand Russel 1872-ben született.
Korának egyik legnagyobb elméje volt: filozófus, logikus, matematikus, történész, társadalomkritikus, író és még sok más.

Irodalmi Nobel-díját a humanitárius eszméket és gondolatszabadságot pártfogoló írásaiért és munkájáért kapta. Több tucat könyv szerzője. Ateista.

 

Szólj hozzá!

Címkék: jövő isten jézus keresztény liberális ateista szkeptikus humanista bertrand russel


2011.09.05. 10:05 Csillaghamu

[Videó] Sötétség

Fontos megjegyezni, hogy Carl Sagan sosem hitt az idegenek földi látogatásairól szóló meséknek.
Úgy tartotta, hogy az UFÓsztorik a képzelet szüleményei, modernkori boszorkánymesék és bizonyíték sosincs egyetlen esetben sem. Erről a Korok és Démonok című(egyébként szuper és érdekes) könyvében is ír.

Ennek ellenére a SETI program (Search for ExtraTerrestrial Intelligence, avagy Kutatás a Földönkívüli Értelem Után program) egy nagy népszerűsítője és támogatója volt.

A Kapcsolat (Contact) című filmet (és könyvet) például Carl Sagan írta.

Érdekes még, hogy néhány hónapja a SETI programnak elfogyott a pénze és az egész hibernálva lett. Nem kellett sok idő és a világ minden sarkából emberek ezrei szerveztek gyűjtést és adományoztak a SETInek. Segítségükkel több mint 200.000$ gyűlt össze és hála nekik hamarosan visszaáll a program a régi kerékvágásba.

A SETI tudósai szerint talán épp jókor, hiszen Naprendszeren kívüli bolygók százait, ezreit fedezzük fel manapság.
http://setistars.org/stars

1 komment

Címkék: ufo tudomány sci fi űrhajó idegenek földönkívüli carl csészealj sagan


2011.09.04. 04:46 Csillaghamu

[Videó] Szerencsénkre mind meg fogunk halni - Richard Dawkins

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány vallás isten jézus hit kereszténység richard dawkins


2011.08.31. 11:20 Csillaghamu

[Videó] Az égbe fel

"Az ég lépcsői leereszkedtek érte, hogy felemelkedhessen rajtuk a mennyekbe. Ó istenek, rakjátok karjaitok a király alá: emeljétek, húzzátok őt fel az égbe!
Az égbe fel! Az égbe fel!"

- Ének egy halott fáraóhoz (Egyiptom, ~I.E. 2600)

Szólj hozzá!

Címkék: űrkutatás tudomány isten űr technológia sci fi csillag


2011.08.27. 19:03 Csillaghamu

[Videó] Óda egy virághoz - valóban szürkíti a tudomány a szépséget?

Igaz-e hogy a tudomány elfojtja a dolgok szépségét?

Ha analitikusan szétszedünk valamit attól az tényleg elcsúnyul? 

Richard Feynman, a 20. század egyik legnagyobb tudósa, nem így gondolja.
 

8 komment

Címkék: tudomány vallás biológia szépség szkeptikus fizika fizikus richard feynman


2011.08.25. 22:15 Csillaghamu

[Videó] Az Emberiség Nagy Lefokozásai


Az első Naprendszeren kívüli bolygót 1992-ben fedezték fel. Carl Sagan haláláig (1996) csupán néhánnyal gyarapodott az exobolygók száma, viszont napjainkban - az elmúlt pár év hatalmas felfedezéseinek hála közel hatszáz bolygóról tudunk és több mint ezer másik találat vár megerősítésre, pedig galaxisunknak csak egy apró, pici szeletét fürkésztük.
Legfrissebb becsléseink szerint a Tejút legalább 50 milliárd (50 000 000 000 !) bolygót tartalmazhat.

Ha ezeknek csak egy töredékén van élet, és ha csak töredékük értelmes..
Vajon hogy néznek ki?
Hogyan kommunikálnak?
Milyen társadalomban élnek?
Evolúciójuk során vajon náluk is kialakult e a vallás?
Hogy léptek át technológiai fejlődésüknek azon lépcsőfokán, melyen feltalálták a tömegpusztítás eszközeit?


És így tovább.

Téged milyen idegen élőlényekkel kapcsolatos kérdés foglalkoztat a legjobban?

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány isten teremtés keresztény idegen teremtő ősrobbanás carl sagan


2011.08.21. 19:36 Csillaghamu

[Videó] Az Örökkévalóság Peremén

Az Univerzum kora az ősrobbanástól számítva úgy 13,75 ± 0,11 milliárd év (13.750.000.000 év!).
Carl Sagan a videóban még "körülbelül" 15 milliárd évről beszél, de azóta sok minden történt, amivel pontosítottuk a tudásunkat.

(Éltem a fordítói szabadsággal és "körülbelül 14 milliárd"nak fordítottam inkább, nehogy összezavarjak valakit.)

Többek között fellőttünk olyan műholdakat, amik a Kozmikus Háttérsugárzást vizsgálták és ezekből az adatokból képesek voltunk mérsékelni a hibahatárt az Univerzum korának számításában.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Wilkinson_Microwave_Anisotropy_Probe

Szólj hozzá!

Címkék: űrkutatás tudomány isten teremtés keresztény robbanás teremtő örökkévalóság


2011.08.18. 13:23 Csillaghamu

[Videó] Vallás és isten Sir David Attenborough szemébenA 85 éves Sir David Attenborough-ról mindenki hallott már, de legalábbis biztosan látta egy-két filmjét, hiszen korunk egyik legikonikusabb természetfilm rendezője és naturalistája.

A féreg, amiről a videóban beszél a loaloa szemféreg:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szemféreg
De természetesen számtalan más példát felhozhatott volna a természetben előforduló példákra egy könyörületes, szerető istennel szemben az életünkre törő különféle baktériumoktól, vírusoktól a medvékig.
(Bár a keresztények istene kifejezetten szereti a medvéket, ahogy azt 2 Királyok 2:23-ban láthatjuk)

http://hu.wikipedia.org/wiki/David_Attenborough

1 komment


2011.08.16. 17:17 Csillaghamu

[Videó] Az Éj Gerince

Úgy gondolom, hogy mikor az ember bele akarja mártani magát a vallás kérdésbe, akkor tudattágító hatása lehet más kultúrák világképe megismerésének.
A !Kung nép például, amiről a videóban is beszél Sagan úgy hiszi, hogy a törzs minden tagjának első anyja a föld.

Olyan biztosak ebben a hitükben, hogy terhes asszonyaik a szülés megindulásának pillanatában jó kilométert gyalogolnak a vadonba, hogy világra hozzák a gyermekeiket EGYEDÜL egy kis földbe kapart lyukba, amit falevelekkel takarnak be...

A köldökzsinórt nem vágják el, hanem miután megszülik a méhlepényt azt is a gyermek mellé teszik őrzőjéül, és betakarják egy másik nagy levéllel - az a földanyáé.

Szólj hozzá!


2011.08.16. 16:07 Csillaghamu

[Videó] Apolló Ajándéka

Azt mindenki tudja, hogy 42 éve három ember a Holdon járt.
De azt kevesen, hogy a küldetés majdnem katasztrófába torkollott.

Két űrhajós kis híján a Hold felszínén ragadt. Richard Nixon, akkori amerikai elnök még egy rövid beszédet is írt, amit 30 évre titkosítottak. Így hangzott volna az eleje:

"A sors úgy döntött, hogy ezek az emberek, kik a Holdra mentek, hogy békésen felderítsék azt.. a Holdon is maradnak, hogy békében nyugodjanak ott.

Ezek a bátor férfiak, Neil Armstrong és Buzz Aldrin, tudják, hogy nincs remény a visszatérésre, de azt is tudják, hogy áldozatukban reményt hoztak az emberiségnek."...


A parancsnoki központban úgy döntöttek, hogy amennyibben a landoló modul nem lesz képes felszállni a felszínről a két férfival akkor Michael Collins, a legénység harmadik tagja, hátrahagyja őket és kettejük kommunikációs vonalát kiveszik az élő adásból, hogy méltósággal halhassanak meg.

1 komment

Címkék: tudomány csillagászat holdraszállás hold apolló carl sagan