HTML

Csillaghamu

Gondolkodás, szabadgondolkodás, tudomány, asztronómia, YouTube, ateizmus, vallás(talanság) és hasonlók.

Friss topikok

2012.02.17. 15:17 Csillaghamu

[Válasz] Köveztek már halálra téged?

 

A minap a következő megjegyzést kaptam az egyik videóra:

"A baj csak az ezekkel a videókkal, hogy az érzelmekre próbál hatni. Azt nem mondja ki tudományos érvekkel, hogy mért lesz nekem jobb, ha eldobom a hitemet. A mai posztmodern világban az ateizmus is csak egy a választható opciók közül és ez egyáltalán nem vonzó. De ez csak az egyik oldal, mondhatni önző oldal. DE: Mi van ha én azt mondom, hogy Istennek sokkal meggyőzőbb ereje van.
Nem találkoztam még emberrel, aki az ateizmus hatására otthagyta a kábítószert, az alkoholt, vagy bármilyen függőséget, viszont ismerek nem egy embert, akinek az életét Isten egyik pillanatról a másikra megváltoztatta és megszabadultak elvonók nélkül függőségekből. Vagy beszélhetnék rendbe jött házasságokról, egyéb kapcsolatokról stb... Akkor viszont mért dobnám el a hitem, ha ennek olyan látványos hatása van, amiről az ateisták álmodni sem mernek. Mért zárjam ki Istent?"
[Sic]

Kedves olvasó,

Köveztek-e már halálra téged?
Köveztél-e már te másokat halálra?
És miért nem?

Azt gondolnád, hogy a fenti sorok által előidézett képek egy horror filmből vagy valamilyen sötét, régi korból származik - pedig nem. Napjainkban világszerte úgy egy tucat állam törvénykezésébe van kodifikálva a kövezés általi halál és annál is több államban gyakorolják. Ezek vallásos okokból kiszabott büntetések olyasmi "bűnökre", mint az istenkáromlás, istentagadás, homoszexualitás, társadalmi normáknak nem megfelelő öltözet, házasságon kívüli szex és hasonlók, de sokszor még bizonyítékot sem kell felhozni a bűnös ellen - elég, ha a vád megtörtént és az ítélkezők hisznek a bűnösségükben.

Szóval.. Miért nem kövezünk halálra embereket a "nyugati" világban? (néha előfordul azért, lásd például egy amerikai keresztény esetét tavaly, ki halálra kövezett egy 70 éves, meleg öregembert)

Elvégre, a nyugatra legjellemzőbb vallás a kereszténység és annak alapja, a biblia, kristálytisztán megparancsolja emberek és állatok halálra kövezését különböző "bűnök" miatt.

Itt van eme parancsolatok egy töredéke:

3 Mózes 24:16

És a ki szidalmazza az Úrnak nevét, halállal lakoljon, kövezze azt agyon az egész gyülekezet; akár jövevény, akár benszülött, ha szidalmazza az [Úrnak] nevét, halállal lakoljon.

5 Mózes 22:21

[Ha feleséged nem szűz a nászéjszakán] Akkor vigyék ki a leányt az õ atyjának háza elé, és az õ városának emberei kövezzék meg kõvel, hogy meghaljon; mert gyalázatosságot cselekedett Izráelben, paráználkodván az az õ atyjának házánál. Így tisztítsd ki közüled a gonoszt.

5 Mózes 21:18; 21:21

18 Ha valakinek pártütõ és makacs fia van, a ki az õ atyja szavára és anyja szavára nem hallgat, és ha megfenyítik, sem engedelmeskedik nékik:
21 Akkor az õ városának minden embere kövekkel kövezze meg azt, hogy meghaljon. Így tisztítsd ki közüled a gonoszt, és az egész Izráel hallja meg, és féljen!

 

Az oka annak, hogy a mi életünkben nem nagyon találkozunk kövezéssel az az, hogy eltávolodtunk a bibliától, a parancsolataitól és a keresztény tanoktól.
Társadalmunk egy része megtanulta tisztelni a bizonyítékokat, megkérdőjelezni a hatalmakat, megtanult szabadon gondolkodni, átérezni mások fájdalmát, örömét, csökkent a gyerekkori indoktrináció ereje és kissé meglazítottuk a még mindig fojtogató teokrácia szorítását a nyakunk körül.
Még nem vagyunk teljesen ott. Nincsen életben egy egészséges, ideális szekuláris gondolkodás, de haladunk.

Szóval a kövezés példával azt akartam demonstrálni (bár hozhattam volna fel SZÁMTALAN más példát), hogy -mint az emberek általában, úgy te is- egyfajta kognitív elfogultsággal állsz a valláshoz, tehát nem veszed észre a vallásos gondolkodás és hatásai negatívumait, hanem csak azt jegyzed meg ami pozitív - ami megerősít a hitedben és előítéleteidben.

A videók meg nem az ateizmus eladásáról szólnak, legfeljebb a vallásos gondolkodás hibáit hozzák fel itt-ott, de többségük csupán a természet érdekességeiről beszél. Úgy gondolom a vallásos emberek is nézeteik megsértése nélkül értékelhetik valamennyit.

Nincs igazad sem a házasság, sem a drogfüggőség dologgal. Hogy miért, ahhoz 1-1 exkluzív és hosszú bejegyzésre lenne szükség, de majd máskor.

 

2 komment · 1 trackback

Címkék: tudomány vallás isten iszlám lélek jézus hit keresztény biblia szkeptikus teremtő allah szkepticizmus kövezés moralitás


A bejegyzés trackback címe:

https://csillaghamu.blog.hu/api/trackback/id/tr114103357

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ateizmus is Marhaság 2012.02.28. 13:22:28

Kitalálok valami nyilvánvaló Marha-ságot az Isten-ségekhez hasonlóan. Nagy "M"-mel, mert ebből csak egy van. Ezt a Marhaságot sokat tagadják. Mi értelme van nyilvánvaló Marhaságot tagadni?  Legyen ez a Marha-ság Karakutty. Karakutty:...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VeszettTraktorosMüezzin 2012.04.04. 10:46:24

[quote]"Nem találkoztam még emberrel, aki az ateizmus hatására otthagyta a kábítószert, az alkoholt, vagy bármilyen függőséget, viszont ismerek nem egy embert, akinek az életét Isten egyik pillanatról a másikra megváltoztatta és megszabadultak elvonók nélkül függőségekből. Vagy beszélhetnék rendbe jött házasságokról, egyéb kapcsolatokról stb... Akkor viszont mért dobnám el a hitem"[/quote]
Ha neki így könnyebb, miért is dobná el?
De nem Isten, nem Allah vagy Jehva, netán Shiva, fog erőt adni és leszoktatni semmilyen káros szenvedélyről, nem voltoztatja meg az ember életét, nem tesz sem szegényebbé, sem gazdagabbá, nem ad állást, nem is vesz el, és még Buddha tanításai sem fogják befolyásolni az ember életét, ha maga az ember nem akar foglalkozni vele.
Az akaraterő érdekes dolog, lehet különféle módon erősíteni táplálni. Akinek ehhez egy égben lakozó nagy szakállú mégis arctalan úriember képe kell, aki kíváncsi hangyákat nagyítóval gyújtogató gyerek lelkületével teszi próbára híveit, hát higgyen ebben.
Az életemet, akár szenvedélybeteg vagyok, vagy rossz párkapcsolatban élek (megjegyzem pont a vallások apellálnak az ösztöneik ellen való életmódra, és emiatt lesz sok házasság olyan amilyen, már évezredek óta - mert nem csak a keresztény vallás korlátozza az embert), csak én változtathatom meg. Esetleg a környezetem segíthet akadályozhat, illetve az aktuális társadalmi berendezkedés elítélhet vagy magasztalhat ami vagy segít vagy hátráltat, de pusztán ennyi. Az emberen múlik. Akkor tán én vagyok az isten? Kötve hiszem, hisz se tévedhetetlen nem vagyok, se teremtő erővel nem rendelkezem (leszámítva a fantáziámat, amivel valós hegyeket nem mozgatok meg).

Lajosforras 2012.07.23. 19:49:11

ööö...ezek nem mózes 5 könyvéből vannak idézve? az meg a torah (törvény,tóra) a zsidók szent könyve.
süti beállítások módosítása